Lenen en sparen
Het schijnt nog steeds voor te komen, mensen die gelijktijdig lenen en sparen. Toch klinkt dit enorm tegenstrijdig, en de vraag is ook of dit wel een goede optie is? Zijn er ook nog andere mogelijkheden waarbij u wellicht verstandiger met u geld om kunt gaan? Geld lenen terwijl u ook een gevulde spaarrekening heeft lijkt namelijk erg tegenstrijdig. En gezien de lage spaarrente van dit moment, en de relatief hoge leenrente wellicht ook niet de allerbeste optie.
Waarom lenen en sparen?
De mensen die zowel een lening hebben als spaargeld zullen hierbij waarschijnlijk als antwoord aangeven dat het prettig is om “geld achter de hand te hebben”.
Dit is op zich een plausibele reden. Het hebben van een kleine buffer is natuurlijk verstandig. Hoe groot deze buffer zou moeten zijn is onder andere afhankelijk van uw uitgave patroon. Daarnaast kunt u zelf ook redelijk inschatten welke producten op korte termijn aan vervanging toe zouden kunnen zijn.
Met een doorlopend krediet heeft u overigens ook nog geld achter de hand. U kunt bij een doorlopend krediet namelijk altijd nog opnames doen uit uw lening.
De afgelopen periode is er volgens recente cijfers met 600 miljoen Euro aan leningen ingelost. Dit mede door de lage spaarrente.
Risico bij het inlossen van uw lening
Als u uw spaargeld volledig aan zou wenden om uw doorlopend krediet in te lossen is er nog wel één klein risico. Banken zijn namelijk niet te allen tijde verplicht om uw opnames toe te staan. Banken mogen u opnamen uit uw krediet weigeren. Dit zouden de banken kunnen doen als er bijvoorbeeld een achterstand in betaling is, of is geweest. Ook willen banken nog wel eens vragen om nieuwe inkomsten gegevens als u grote opnames uit uw krediet gedaan zouden moeten gaan worden. Zorgt u er voor dat u dus ook altijd nog een bedrag apart houdt op uw (spaar)rekening voor onverwachte uitgaven.