Als u na een gedwongen verkoop van de woning met een restschuld blijft zitten mag de hypotheekbank niet zonder meer beslag leggen op uw loon of auto. Dit is het gevolg van een recente uitspraak die de hoge raad gedaan heeft in een proefproces die door de Rabobank en GGN is aangespannen.
Volgens de allerhoogste rechtsinstantie van Nederland mag de Rabobank op grond van een standaard hypotheekakte geen andere goederen zoals de inboedel of de auto in beslag nemen. Ook loonbeslag mag niet zonder een gang naar de rechter. Tot nu toe werd dit wel “gewoon” gedaan door de Rabobank, echter had GGN hier geen goed gevoel bij.
Door deze uitspraak van de hoge raad wordt het voor de banken veel bewerkelijk om de restschuld weer terug te krijgen.Dit kan gevolgen hebben voor hoe de kapitaalmarkten naar de Nederlandse hypotheken kijken. Het probleem van de restschuld wordt voor de Nederlandse markt steeds groter. Volgens de meest recente schattingen van de NVM hebben inmiddels meer dan 800.000 huishoudens een potentiële restschuld. Dit betekent dat de schuld op de woning (hypotheek) groter is dan de opbrengst van de woning.
Het Bureau Krediet Registratie schat in dat 77.000 huishoudens een betalingsachterstand van meer dan 120 dagen op de hypotheek. Grootste oorzaak van betalingsachterstanden zijn echtscheiding en verlies van baan. Door deze omstandigheden kan het snel mis gaan omdat er een grote inkomensdaling kan zijn.
Voor zowel kredieten als hypotheken is het overigens mogelijk om een betaalbescherming af te sluiten. Deze zijn er niet voor echtscheidingen maar wel voor arbeidsongeschiktheid, onvrijwillige werkeloosheid of overlijden. Wilt u weten of één van deze verzekering voor u nodig of passend zou kunnen zijn? Neem dan contact op met uw adviseur.