Tiny house kopen en financieren? 3 tips
We zien ze steeds vaker in het landschap verschijnen: tiny houses. Een tiny house is een volwaardige primaire woning, maar dan gebouwd met maximaal 50 vierkante meter aan woonoppervlak. En dat is inclusief eventuele verdiepingen! Ook staat een tiny house op een vaste plek, en is hij dus niet, zoals een caravan, te verplaatsen. Omdat tiny houses nog een redelijke nieuwe woonvorm zijn, is het niet vanzelfsprekend dat u zomaar overal een tiny house mag plaatsen. Soms moet u een bouwkavel kopen of op zoek gaan naar een vakantiepark waar permanente bewoning mogelijk. Er zijn echter verschillende gemeentes en initiatieven die hier graag over meedenken. Lijkt een tiny house kopen u wel wat en wilt u zich graag verdiepen in de mogelijkheden? Hoe zit dat met een hypotheek voor een tiny house of zijn er meer manieren om te financieren? We geven u graag 3 tips als het gaat om geld lenen voor en aanschaffen van een tiny house.
De juiste voorbereiding
Denkt u er serieus over na om een tiny house te kopen, dan is een goede voorbereiding ontzettend belangrijk. Een tiny house betekent voor veel mensen ‘downsizen’. Net als bij de aankoop van ieder ander huis is het ook bij een tiny house belangrijk dat u goed nadenkt over wat uw minimale wensen voor de woning zijn. Misschien is dit bij een tiny house zelfs nog wel belangrijker, omdat de ruimte zo beperkt is. Wat is voor u onmisbaar? Vervolgens kunt u kijken wat het aanbod bij ontwerpers en bouwers u biedt.
Wilt u zelf graag een ontwerp voor de woning maken? Ga dan eens met schilderstape aan de slag waarmee u de woning op ware grootte op de grond kunt plakken. Zo kunt u alvast een beetje ‘proeven’ of de ruimtes groot genoeg voor u zijn. En misschien kunt u zelfs al beginnen met het weggooien van spullen die u niet meer nodig heeft. Hoe minder, hoe fijner! Zoek daarnaast naar informatie, bouwers en mogelijke locaties waar het plaatsen van een tiny house toegestaan is en kijk of u in contact kunt komen met andere geïnteresseerden om tips en informatie met elkaar uit te wisselen.
Hypotheek tiny house
Voor een tiny house zijn geen vaste prijzen. Het is maar net hoe gek u het maakt, wat voor materialen u kiest en of u misschien deels meehelpt met de bouw. Wilt u bijvoorbeeld off-grid wonen, een gekeurde trailer of bio-based wonen? Dan zal het kostenplaatje hoger zijn. Over het algemeen moet u bij een kant-en-klaar tiny house denken aan een prijs vanaf € 40.000. Zelf bouwen kan vaak al vanaf € 25.000.
Een hypotheek voor een tiny house is wat lastiger te verkrijgen dan die van een ‘standaard’ woning. Veel hypotheekverstrekkers eisen dat een woning van steen gebouwd is, vaststaat aan de grond, er een omgevingsvergunning is en u zich op dat adres kunt inschrijven in het BRP. Bij erfpacht kunt u in veel gevallen gewoon een hypotheek voor een tiny house krijgen. U bent dan geen eigenaar van de grond, maar krijgt deze in bruikleen. U betaalt een zogenaamde ‘canon’ voor de grond, die soms ook in één keer afgelost mag worden. Erfpacht spreekt u vaak voor langere tijd af en u mag de standplaats onder voorwaarden weer doorverkopen.
Tiny house financieren met een lening
Wanneer u een tiny house gaat kopen, kunt u ook nadenken over andere manieren van financiering. Naast een hypotheek voor een tiny house kunt u bijvoorbeeld denken aan crowdfunding of crowdlending en lenen bij vrienden of familie. Een tiny house financieren gebeurt vaak ook door middel van een persoonlijke lening of een doorlopend krediet. Bij een persoonlijke lening weet u precies waar u een toe bent en wanneer de lening afgelost is. De rente en de looptijd staan vast.
Een doorlopend krediet is handig wanneer u zelf een tiny house gaat bouwen. Valt de bouw onverwachts duurder uit, dan kunt u afgeloste bedragen weer opnieuw opnemen. U heeft wel een variabele rente.