Woningmarkt trekt verder aan
De woningmarkt trekt toch weer verder aan. Na een zeer beperkte stijging van de prijzen voor de koopwoningen in het derde kwartaal van 2014 is de markt weer stevig aangetrokken in het laatste kwartaal van 2014. Dit blijkt uit de cijfers van de NVM (Nederlandse Vereniging van Makelaars). Er is overigens niet alleen een aanzienlijke stijging te zien in de verkoopprijs van de woningen, maar vooral een forse toename van het aantal transacties. Het aantal verkopen is in het laatste kwartaal van 2014 ten opzichte van het laatste kwartaal 2014 zelfs toegenomen met maar liefst 30%. Mede door deze ontwikkeling heeft de NVM de verwachting uitgesproken dat het aantal transacties dit jaar zal toenemen met 5 tot 10%. Daarnaast verwacht de NVM een prijsstijging van tussen de 2,5% en 3% voor de koopwoning. Overigens kunnen we wel weer goed zien hoe een markt met vraag en aanbod werkt. Het aantal koopwoningen dat beschikbaar is daalt namelijk nog kwartaal na kwartaal. Er is dus blijkbaar steeds minder aanbod, bij een minder snel afnemende, gelijkblijvende of toenemende vraag.
Verschillen in type woningen
Opvallend is overigens dat niet alle type woningen evenveel profiteren van het herstel. Het zijn met name de appartementen en tussen/hoekwoningen die van het herstel profiteren. De (prijs/transactie) groei in bij de vrijstaande woningen is beperkt. De interesse voor de appartementen is overigens verreweg het grootst. De “goedkopere” woningen vinden gretiger aftrek dan de relatief dure vrijstaande woningen.
Verkooptijd voor de woning
Ondanks de stijgingen in de prijs van de woningen en het aantal transactie is de gemiddelde verkooptijd van de woningen niet verder afgenomen. De NVM heeft hier onderzoek naar gedaan. Gebleken is dat het met name de woningen zijn die uit de ‘oudere voorraad’ komen die verkocht worden. Dit is de reden dat de gemiddelde verkooptijd gelijk is gebleven.
Wat betekent dit voor u?
Op zich veranderd er natuurlijk niet veel door deze ontwikkeling. Het huis waar u in zit, als u een koopwoning heeft, is iets meer waard geworden. Maar het blijft hetzelfde huis, met dezelfde hypotheek last. Uw hypothecaire lening wordt er niet goedkoper van. Het belangrijkste is dat door de ontwikkeling het aantal huizen dat ‘onder water’ staat zal verminderen. Er bij verkoop minder/geen restschuld zal zijn. Ook al heeft u het niet direct nodig. U zult zich er toch prettiger bij voelen als er geen restschuld is. Voor het geld lenen op zich zal het weinig uitmaken waarschijnlijk. Leningen zullen niet voordeliger worden op korte termijn door een stijging van de huizenprijzen.